Månadens boktips

2016 Juni

Rosen sällskapet andra delen i den unga Eliten

rosesns

Författare:Marie Lu

Handling:Adelina Amoteru har blivit utesluten ur de unga elitens sällskap dolkarna. Men med sina nyvunna krafter och med hjälp av sin syster ska de själva grunda ett sällskap och ta hämnd på alla. ”Det var en gång en flicka som hade en far, en prins och en grupp med vänner. Sedan förråd de henne, och hon krossade dem alla…” citat ifrån boken Rosen sällskapet.

2016 Maj

Boktips för mellan och högstadiet lättläst, spännande och böcker med budskap

Tjugan av Mårten Melin

Lättläst om moraliska dilemman

tjugan

Sveket av Emma Frey-Skött

Lättläst om vänskap, kompisar och svek

Sveket

Stella och Azad av Annika Leibig

Lättläst om förbjuden kärlek, rasism och mod. Stella är kär i Azad från Irak. Men hennes plastpappa, Klas som hatar invandrare och har rasistiska åsikter vill inte att de träffas. Stella har tröttnat på Klass unkna åsikter och värderingar. Hon bjuder hem Azad på middag…

stella o azad

Fångade på Isen av Kristen Ahlburg

Spännande och lättläst om de två vännerna som råkar ut för en olycka och fastnar på ett isflak.

fångade på isen

Boktips om böcker för lågstadiet börja läsa och lättläst

Kidnappare! av Carin Wirsén

Alma och Egon kommer till lekparken där hittar de en unge som är själv. Ungen säger att han heter farfar eller fafa som han säger själv. Men han är där själv vad ska Alma och Egon göra ?

kidnappare

Bli sams av Helena Bross

Ingår i serien om klass 1b. Om att bråka med sin bästa kompis. Hur blir man sams ? Hur säger man förlåt? Hur förlåter man en kompis?

bli sams

Slagsmål av Helena Bross

Ytterligare en bok i serien om klass 1b. Om Frank som går till speciallärare för att få hjälp med att lära sig läsa. Frank gillar att gå och arbeta hos Siv. Men så en dag råkar han gå in i Olle i klass 5. Sen känner Frank att det är inte längre lika roligt att gå till Siv.

slagsmål

Bilderböcker

Den nya lilla personen av Lauren Child

I boken får vi möta Elmer Green som från början är enda barnet. Han är väldigt stolt över sitt rum och sina saker. Han gillar att vara enda barnet. Men så ändras detta en dag, då det dyker upp en ny liten person. En bra bok om att få syskon och syskonkärlek.

Den nya lilla

Alfons och odjuret av Gunilla Bergström

Alfons kan inte sova. Det är ett monster ett odjur under hans säng. Alfons gjorde något man inte får göra han slog en som var mindre.

alfons och odjuret.jpg

Stålmannen, Moses och jag – Adopterade berättar

av Dan och Lotta Höjer

Adopterade berättar sina egna personliga och viktiga berättelser. En jättebra och viktig bok. Bra att använda i undervisning och som diskussionsunderlag.

stålmannen

Spännade böcker för mellan och högstadiet

Zombiefeber av Kristina Ohlsson

Det kommer mystisk främling till Eldsala. Med sig har han en blodig väska. Det är en varm sommar med massor av getingar. Fler och fler börjar att bli sjuka. Herbert och Sally gömmer sig i kvarnen det enda säkra stället. En spännande och bra bok.

zombie.jpg

 

Den unga eliten och rosens sällskap

 

I krigets skugga+ de andra i serien

 

 

 

2016 Mars månads boktips

Serien:Broderband

Del 2 Inkräktarna

Författare:John Flanagan

Följande böcker ingår i serien: Del 1 De utstötta och del 3 Jägarna

Ålder:12-15 år

inkräktarna

Handling:Hal och hans besättning på skeppet Hägern tar upp jakten på Piraterna och deras ledare Zavac. Zavac har stulit Skandinaviens dyrbaraste skatt Andomalen. För att rentvå sig måste de få tag i skatten. Underlägsna i antal tar de upp jakten. Men de har några trumf på handen, Hals uppfinningsrikedom och hans ledarskap, en stark kamratanda, den kolossalt starke Ingvar och till sist en av Skandinaviens främsta krigare Thorn som varit den Mäktiga tre år i rad.

 

Gatukatten Bob

Författare: James Bowen

Ålder:ungdomsbok

gatukatten.jpg

Handling:James Bowen finner en dag en orange katt på gatan i London. Katten verkar har likt James levt ett hårt liv på Londons gator. Han döper katten till Bob och de blir oskiljaktiga vänner. Som hjälper varandra och förändrar livet för varandra.

Serie: Gladiator

Del 1 Kampen för frihet

Ingår också i serien: Del 2 Gatans lag, Del 3 Spartacus son och Del 3 Marcus hämnd

Ålder:9-12 år

Kampen för.jpg gatans lag spartacus.jpg

Marcus hämnd

Handling:Marcus far blir dödad och han och hans mor blir slavar. Marcus lyckas fly och hamnar på en gladiatorskola. Han tränas till att bli gladiator. Marcus planerar att ta hämnd på mannen som dödade hans far och håller hans mor fånge. Detta är en väldigt spännande och bra äventyrsserie som jag starkt kan rekommendera.

Serie: Divergent trilogi

Författare:Veronica Roth

Ingår i serien Del 1 Divergent, Del 2 Insurgent, Del 3 Allegigant och fristående Delen Four.

Divergent.jpg  insurgent.jpg Alligent

Four.jpg

Handling:Beatrice Pryors tillhör de Osjälviska en av fem falanger. De fem falangerna är De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. Under testerna för att se vilken falang man tillhör upptäcker Beatrice något unikt och farligt med sig själv. Hon gör ett val som förvånar alla och väljer De tappra. Nu väljer hon att byta namn till Tris och gör allt för att lyckas i det hårda testerna. Läs den spännande och dystopiska serien

Förr eller senare exploderar jag

Författare: John Green

Förr eller senare

Handling:Hazel är 17 år och har cancer. Hon upplever sig själv som en skarpladdad granat som närsomhelst kan explodera och skada sina nära och kära. Under ett stödmöte för cancersjuka möter hon sin kärlek Gus. Denna bok har blivit en världs succé och även filmen The Fault in Our Stars har blivit en succé. Green skriver på ett sätt dom cancer, döden och kärleken som de aldrig skrivits. Det är en otroligt stark och gripande bok som jag kan rekommendera.

 

 

 

 

Annonser